Prelazak iz vrtića u školu: Da li ste spremni?

Prelazak iz vrtića u školu je jedna od najvećih promena u životu. Dete će u novoj sredini provesti narednih 8 godina, a upravo je taj period jedan od značajnih za formiranje ličnosti. Ovde se postavljaju temelji budućih zanimanja, stiču prva prijateljstva koja će možda trajati godinama, ali i prvi značajni konflikti, pa nažalost i susretanje sa vršnjačkim nasiljem.

Česti su strahovi i dileme roditelja vezano za to da li je dete dovoljno spremno za školu, da li dovoljno zna, da li će se snaći, hoće li pronaći drugara za sebe, kakav će odnos imati sa učiteljem/učiteljicom. Zanimljive su izjave roditelja da im njihov mališan deluje isuviše „bebasto“ da bi seo u školsku klupu.

„Gotovost“ za polazak u školu je ustvari celokupna spremnost deteta i ne odnosi se samo na znanje koje ponese iz vrtića, već i na druge aspekte razvoja kao što je fina motorika, emocionalne kompetencije, govorno-jezički razvoj itd. Ukoliko vaše dete uskoro kreće u prvi razred verovatno ste već išli na testiranje kod psihologa ili pedagoga. Ovi testovi su često kritikovani, ali oni značajno pokazuju u kojoj meri je mališan spreman za polazak u školu. Iako test pokazuje zrelost, roditelji mogu imati sledeće dileme:

Da li će moje dete biti dobar učenik?

Ova sumnja je česta kod roditelja koji su orijentisani ka postignuću, odnosno ka tome da dete ima što bolji prosek u školi. Iako je danas trend da prvak uveliko zna da čita, piše, rešava osnovne matematičke probleme, savremena naučna dostignuća ukazuju da je ova preuranjenost nepotrebna, a ukoliko je bila nametnuta, onda i štetna. Drugim rečima, ukoliko se dete interesovalo za ova znanja, prirodno će ih sa sobom poneti u prvi razred. Međutim, ukoliko je ono sticano pod pritiskom, može se stvoriti odbojnost prema gradivu i učenju uopšte.

Mališani mogu osetiti vaše insistiranje da ima odlične ocene, da se od njega „nešto veliko očekuje“ što je opterećenje za jednog sedmogodišnjaka. Pružite podršku pri prilagođavanju na novu sredinu i uspeh sigurno neće izostati.

Da li će steći drugare u školi?

Ukoliko je vaše dete pohađalo predškolsku ustanovu koja se nalazi u blizini nove škole, velika je verovatnoća da su mu drugari poznati. To svakako olakšava prelazak i privikavanje na novu sredinu. Zbog ove činjenice deca iz manjih sredina se lakše i brže socijalizuju u osnovnoj školi, nego deca iz velikih gradova. Ipak, to ne znači da neće steći nove drugare vremenom.

Imajte na umu da što je dete opuštenije i što se prijatnije oseća u školi, lakše otpočinje razgovore i ulazi u igru sa novim ljudima. Podsticanjem na druženje, razgovor o drugarima, prepričavanje dogodovština, doprinećete stvaranju pozitivnih osećanja u vezi odeljenja.

Da li će imati dobar odnos sa učiteljem/učiteljicom?

Učitelj, odnosno učiteljica je veoma važna figura u psihološkom oblikovanju ličnosti. Posle roditelja ona je značajan autoritet detetu. U odnosu na vaspitača ovde je veći akcenat na učenju i postojanju strožijih pravila. Prihvatanje deteta od strane učitelja veoma snažno utiče na samopouzdanje. Studije su pokazale da osobe prosečne inteligencije, koji opisuju kvalitetan odnos sa učiteljem, imaju dobru samoprocenu svoje inteligencije. Smatra se da davanjem povratne informacije o postignuću, učiteljica bitno utiče na formiranje uverenja o sposobnostima deteta. Nemojte pretiti detetu učiteljicom („Videćeš kad kreneš kod učiteljice!“) već se trudite da stvorite pozitivnu ili bar neutralnu emociju. Odlaskom na individualne razgovore možete se detaljnije upoznati sa utiscima, očekivanjima i zahtevima.

Polazak u prvi razred može biti krizni trenutak u razvoju, jer je promena u životu deteta velika. Od njega se odjednom očekuje da bude odrastao, menja mu se ritam dana, dobija mnogo više obaveza itd. Važno je da budete podržavajući u ovom periodu kako bi dete zadržalo osećaj voljenosti bez obzira na to kakav uspeh ostvaruje u školi.

Autor: Miljana Cvetković, defektolog