Kako pomoći svom detetu da stekne drugare u vrtiću ?

Jedna od prvih asocijacija na život deteta u vrtiću je druženje sa vršnjacima. Do druge godine života deca nemaju pravu potrebu za drugima, iako se ne čini tako. Oni se obično igraju jedan pored drugog, a ne zajedno. Više o fazama kroz koje dečija igra prolazi možete pročitati u tekstu ovde. Tek kasnije kada i sama detetova igra postane složenija, i oseti draž igranja sa drugarima, ova potreba se učvršćuje i razvija. Svakako da ekstroverti lakše stupaju u socijalne odnose u odnosu na introverte, ali postoje načini pomoću kojih možete olakšati detetu sticanje drugara u ovom periodu.

Pa da počnemo:

Pohađanje jaslica

Znate onu frazu „ Znamo  se od kad znam za sebe!“, e među decom koja su pohađala jaslice, (period između prve i treće godine), je to istina. Kod beba vlada prirodni egocentrizam i primarni narcizam. Šta to tačno znači? Znači da je dete pretežno usmereno na svoje potrebe ( da bude nahranjeno, presvučeno, sito). Kada postepenim prolaskom kroz ove razvojne faze, rešavajući neminovne krize, dete biva izloženo drugim, jednako „nemoćnim“ bićima, ono stiče utisak da nije „baš najvažnije na svetu“. Da su potrebe drugih jednako važne kao i njegove, da i drugi zaslužuju pažnju i negu važnih osoba u okruženju ( vaspitača u ovom slučaju).

Takođe, deca u jaslicama kroz razne aktivnosti bivaju orijentisana jedni na druge. Na taj način dete oseća lepotu druženja, bira svoje drugare ( obično slične sebi), ali i izbegava one koji mu ne prijaju. Upravo to je polaznica za buduće drugovanje. Treba napomenuti, da mnoga deca prilikom prelaska u stariju grupu zadržavaju svoje drugare iz jaslica.

Izvor: PPU Lavić

Rođendani

Rođendani su idealna prilika za socijalizaciju dece. Bez obzira na to što se mališani u današnje vreme ponekad više raduju mobilnim telefonima, računarima ili tabletima, rođendani su nekako uvek aktuelni. Odvedite svoje dete na rođendan drugara, posebno onih sa kojima ide u vrtić. Druženje van vrtića uticaće na povećanje bliskosti među mališanima. Posebno se to odnosi na rođendane koji se proslavljaju kod kuće. Iako su u današnje vreme „popularne“ proslave za koje roditelji odvajaju popriličnu sumu novca, znajte, da deci to nije važno kao odraslima. Tako da, obeležite rođendan svog deteta na način na koji to njemu prija, družeći se sa svojim vršnjacima.

Izvor: PPU Lavić

Pričajte, pričajte, pričajte…

Ponekad nismo ni svesni koliko nas deca „snimaju“. Pa tako negativan ili osuđujuć komentar može uticati na to da se deca distanciraju od grupe vršnjaka. Stoga je važno pozitivno pričati o vrtiću i drugarima, jer taj stav prenosite na svoje dete. O situaciji kada vaš mališan zaista ima problem u vrtiću koji ne može samostalno da reši, tj kada zaista postoji „nevaljali drugar“ , biće reči u narednom blogu.

Sloboda izbora

Roditelji često nastoje da im se deca druže sa mališanima svojih prijatelja ili rodbine. Najčešće je to spontano, ali nije retko da se takva druženja forsiraju. Dete treba spontano da bira drugare. Ukoliko se ono druži „na silu“ sa određenom decom, stiče utisak da je druženje nešto neprijatno i dosadno i ne oseća čari prijateljstva.

Roditelj nije drugar!

Vrlo je značajno napraviti pravilnu podelu uloga. Ovo ne znači da treba da budete prestrogi roditelj koji će od svog deteta zahtevati poslušnost, neće razgovarati i igrati se sa njim. Odnosi se na to da roditelj nikada ne može zameniti ono što deca jedna drugoj pružaju.

U odnosu dete-dete, stiču se socijalne veštine, poput prevazilaženja straha od odbijanja, veštine komunikacije, izražavanja emocija usled gubitaka (tuga).

Isto tako, nijedan drugar ne može zameniti ono što roditelj daje, a to su najpre zaštita, sigurnost i ljubav.

 

Autor: Miljana Cvetković, defektolog u PPU Lavić.